News / Blog

< Back to overview

Typische huisgenoten...

Ik ben er niet zo van om lijstjes te maken, maar voor deze ene keer een lijstje dat je waarschijnlijk bekend voorkomt wanneer je met meer dan alleen jezelf in een studentenhuis woont.

  1. De rommelkont.

Iedereen kent hem of haar wel: de rommelkont. De student die er graag een troepje van maakt en het troepje soms dagen laat staan. Denk aan de was, denk aan troep in de badkamer en denk zeker aan de vuile afwas! Ondanks dat deze student niet heel netjes is, mag je wel altijd alles van hem of haar lenen. Rommelkonten zijn niet zo aan hun spullen gehecht, en dat maakt ze tegelijk heel fijne huisgenoten. Dit zijn vaak vrije geesten, misschien wel de hippies van 2016. (Enne over dat lenen van je huisgenoot: mits je het even vraagt, natuurlijk.)

  1. De ‘nakker’ / dief / onschuld zelve.

De ‘nakker’ leerde ik kennen toen ik op de IBB ging wonen. Dit is een huisgenoot die ‘nakken’ (wat volgens mijn oud-huisgenoten ‘lenen zonder terug te geven’ is) als hobby lijkt te hebben.
Oei, pas dus op voor deze huisgenoot! Deze is berucht in vele huizen. Hoe herken je werk van de nakker?  Je bananen worden opgegeten en wanneer je er naar vraagt, ligt de dader op het kerkhof. Je kaas is aangevreten en van tijd tot tijd. Je snapt me wel.

  1. De te nette huisgenoot.

Oi oi oi ! Deze huisgenoot is volgens sommige mensen irritant. Als je geluk hebt, wijst deze huisgenoot je niet op dingen die er niet echt toe doen. Als je pech hebt, heb je te maken met een huisgenoot die je graag op viezigheid wijst wanneer jij dit lijkt te missen. Hoe herken je deze huisgenoot?  Stofzuigen, om de dag het toilet schoonmaken en een maandelijks bad voor de cavia’s.. Het is de Hemel op Aarde voor deze huisgenoot om schoon te maken tot hij of zij er bij neervalt. (Hm, ik zal je eerlijk zeggen dat toen ik dat laatste zinnetje schreef, ik doorkreeg dat dit wel een beetje over mij gaat).

  1. De olijke huisgenoot.

De olijke huisgenoot is een huisgenoot die je écht in je huis wil hebben! Van samen wat drinken op het Neude tot de Lush leegshoppen, een stukje hardlopen of samen koken: deze huisgenoot is overal voor in. En dat is maar beter ook, want iedereen heeft zo’n vrolijk en spontaan persoon nodig in z’n leven! Deze huisgenoot zal je ook wel eens verrassen met een lief complimentje en deze huisgenoot zal nooit vergeten te vragen hoe je dag was en of je nog plannen hebt voor komend weekend. Koesteren dus!

  1. De stille muis.

De stille muis zit vooral graag op zijn of haar kamer en onttrekt zich zo veel mogelijk aan het groepsgevoel. Een praatje maken op de gang is prima, soms zelfs een avondje stappen maar iedere avond in de woonkamer zitten met een groep.. Hier staat tegenover dat je geen last van deze huisgenoot hebt. De ideale buur, zou je kunnen zeggen.

  1. De groepsouder.

Een van de fijnste huisgenoten die je kan hebben is toch wel de groepsouder! Deze regelt belangrijke zaken zoals het huisweekend, spreekt mensen aan op wangedrag (‘je kamer stinkt, zet een raam open!’ tot ‘mannen, na het plassen de bril weer plat, anders vallen de dames in een gat’). De groepsouder is tevens dé persoon bij wie je kan aankloppen als je je rot voelt of er iets is in de groep. Kortom: een persoon dat ieder huis nodig heeft!

  1. De anti-nakker/ anti-dief / fijnste persoon om je koelkast mee te delen.

Tegenover nummer twee (de ‘nakker’) staat zeker de ‘anti-nakker’, ook een erg fijne huisgenoot om te hebben. Als huisgenoten leen je van tijd tot tijd iets van elkaar. Pringles, geitenkaas, garnalen, eieren. Als huisgenoten vergeet je wel eens iets terug te geven, behalve wanneer jij een ‘anti-nakker’ in je huis hebt wonen. Deze huisgenoot zal namelijk het geleende altijd teruggeven met zeer waarschijnlijk rente, voor zover mogelijk. Één ei geleend? Twee eitjes terug in het doosje! Of heeft je huisgenoot per ongeluk je geitenkaas op de grond laten vallen? Deze huisgenoot doet niet moeilijk en gaat bij de volgende boodschappensessie speciaal voor jou nog even langs het koelvak.

En, waar lijken jouw huisgenoten het meest op?

Liefs, Charlotte.