News / Blog

< Back to overview

Top 10 originele uitstapjes met kinderen

Je hebt jouw oppasdag en let vandaag op de kinderen. Zo’n dag is bij uitstek geschikt om er samen op uit te trekken. De indoor speeltuinen kennen we wel. Dit top 10 lijstje brengt je naar andere bestemmingen, zowel binnen als ook buiten. 

Fruitteeltmuseum (Kapelle)

Snoep gezond, eet een appel! Deze slogan vergeten we nooit. Een ander gezamenlijk initiatief van de Nederlandse fruittelers is het ‘Fruitteeltmuseum’. Dit vind je middenin de boomgaarden van het Zeeuwse Kapelle. In het ‘Fruitteeltmuseum’ wordt de geschiedenis van de fruitteelt en het fruit verteld. Zo staan er kijkkasten en authentieke gereedschappen. Ook is er een werkende veilingklok aanwezig. In het jeugdatelier kun je lekker knutselen, zoals kleuren, schilderen en appelmannetjes maken. Natuurlijk beschikt dit museum over een tuin. Hier worden allerlei appel- en peerrassen geteeld. De fruittelers laten graag zien hoe zij telen en snoeien. Je mag vast en zeker zelf een appeltje plukken!

Olympic Experience

Zijn jullie een sportief gezin? Dan moet je zeker eens de ‘Olympic Experience’ in het Olympisch Stadion van Amsterdam bezoeken. In dit sportmuseum loop je sporthelden van vroeger en nu tegen het lijf en kom je alles te weten van hun sportieve prestaties. Zo zijn er Olympische medailles en tal van bijzondere sportobjecten tentoongesteld. Van schaatsen tot zwemmen en van voetbal tot snowboarden, alle denkbare sporten komen aan bod. Natuurlijk word je zelf ook uitgedaagd. Je kunt hier penalty schieten, ver springen én testen hoe snel je de 100 meter loopt. Ga gerust ook even op de middenstip staan. Leuk is dat je hier gedurende de maand februari kunt schaatsen.

Vlinders aan de vliet

Centraal gelegen in de Randstad, tussen Leiden en Den Haag, vind je een prachtige jungle-vlindertuin. In ‘Vlinders aan de Vliet’ leven honderden vlinders, vele vissen, schildpadden, vogels, reptielen en kwartels. Al lopende over de fraaie paden ontdek je de geheimen van de jungle. Hoe smaller de paden hoe spannender de avonturen! Als je wilt, kun je meedoen aan een vlinderquiz of een speurtocht. Mits op voorraad, dan krijg je een snoepje als je de oplossing aan de balie inlevert. Verder zijn er kleurplaten verkrijgbaar. Goed om te weten is dat ‘Vlinders aan de Vliet’ beschikt over een buiten- en binnenterras.

Kasteel de Haar

Kleine én grote kinderen vinden het geweldig om een kasteel te bezoeken! ‘Kasteel de Haar’ is geheel ingesteld op het ontvangen van bezoekers. Dit in de omgeving van Utrecht gelegen kasteel wordt wel omschreven als het ultieme sprookjesslot. Van de enorme keuken tot de oude duiventoren en van de slaapkamer met het mega hemelbed tot de baronessenkamer, je mag hier uitgebreid rondkijken. Spelenderwijs vertellen de gidsen je over het kasteelleven van weleer. Je leert er over spokenvangers en de poepdoos. Ook kun je meedoen aan het letterspel voor kastelenfreaks. Vergeet niet om een wandeling door de prachtige tuinen te maken. Hier is een doolhof gemaakt. Als afsluiting eet je een lekkere pannenkoek in het aangrenzende koetshuis.

Op bezoek bij de boer

Biggetjes vasthouden en lekker knuffelen? Kalfjes een fles geven of paarden borstelen? Anno 2014 beschikt menig boerderij over alle faciliteiten om een geweldige dag uit te garanderen. Niet alleen mag je er voor de dieren zorgen, ook leer je er bijvoorbeeld over melken, boter en kaas maken. Als je geluk hebt maakt de boer ambachtelijk ijs! Verder kun je er vaak lekker skelteren, trampoline springen, paardrijden of een potje boerengolf spelen. Er zijn ook boerderijen waar je een ritje in de oldtimer tractor kunt maken of zelf je tractorrijbewijs kunt halen! Kortom, het boerenleven biedt vele uitdagingen.

Klankspeeltuin

Het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam huisvest ook de ‘Klankspeeltuin’. Het Muziekgebouw vindt het namelijk heel belangrijk dat mensen al op jonge leeftijd plezier beleven aan muziek. Zo worden er in alle genres, waarin men voor volwassenen muziek programmeert, ook voor kinderen concerten, workshops en andere educatieve projecten georganiseerd. Dan moet je denken aan klassiek, pop, jazz en zogenaamde wereldmuziek. Meer concreet kunnen kinderen hier hun eigen klankwereld maken met muziekmachines, installaties en computers die speciaal voor hun zijn gemaakt. Een bezoek aan de ‘Klankspeeltuin’ is geschikt voor kinderen in de leeftijd van zeven tot 12 jaar oud.

Speelgoedmuseum Kinderwereld

Alleen al bij het uitspreken van de naam slaat menig kinderhart een keer over! Een bezoek aan het ‘Speelgoedmuseum Kinderwereld’ belooft dan ook een dagje uit gevuld met kijken en spelen, binnen en buiten. ‘Speelgoedmuseum Kinderwereld’ is een heus kijk- en doemuseum tot aan de nok toe gevuld met oud en antiek speelgoed. Het oudste speelgoed dateert van begin 1700. Als tegenhanger vind je hier ook de allernieuwste snufjes op speelgoedgebied. Gelukkig hoef je niet alleen maar te kijken, maar mag je ook lekker spelen. Binnen kun je winkeltje spelen in het kruidenierswinkeltje en knutselen in de knutselkamer. Op zolder mag je met de treinen spelen. Buiten is een groot ouderwets speelplein gecreëerd. Hier kun je tollen, hoepelen, steltlopen, blikgooien en een ritje op de vliegende Hollander maken. Ook staat er een ouderwetse draaimolen uit de jaren ’30 van de vorige eeuw. Het ‘Speelgoedmuseum Kinderwereld’ is gelegen in de kop van Drenthe.

Nederlands Bakkerijmuseum

In het ‘Nederlandse Bakkerijmuseum’ in Hattem leer je alles over de geschiedenis van brood en banket. Dat is niet saai, maar juist heel lekker! Elke dag kun je hier speculaaspoppen maken. De bakker legt je precies uit wat je moet doen. In de computerkelder kun je de opgedane kennis meteen testen. Ook bijzonder is de locatie zelf; dit museum is ondergebracht in spannende, oude gebouwen. Het ene deel bevindt zich in een oude stadsboerderij en in het andere deel stonden vroeger de paarden en koetsen. Een kelderlabyrint verbindt de beide gebouwen aan elkaar. Ook het volgen van speurtochten door het ‘Nederlands Bakkerijmuseum’ behoort tot de mogelijkheden!

Sealife

In ‘Sealife’ in Scheveningen ontdek je de vele verrassingen, die de waterwereld voor de meeste tweebenige zoogdieren verborgen houdt. In dit complex zijn maar liefst 45 aquaria gebouwd. In totaal is hier 180.000 liter water ingepompt. Via de onderwatertunnel loop je heel eenvoudig van de ene naar de andere tropische zee. Je komt zo zeeschildpadden, zwartpuntrifhaaien en fraaie koralen tegen. In het tropische regenwoud Amazonia leven zelfs piranha’s! Met een beetje geluk laten de Aziatische kleinklauwotters Sien en Saartje zich ook nog zien. Check vooraf even hoe laat de voerpresentaties zijn. Het is erg leuk om er een bij te wonen.

Natuurspeeltuin

Als je een natte broek en modder onder de nagels niet schuwt, dan is een bezoek aan een ‘Natuurspeeltuin’ een geweldige invulling van een vrije dag. Niemand blijft schoon, hoe cool is dat! Hoewel bijna elke gemeente wel iets als een speelbos heeft aangelegd, vind je in Nederland een aantal ware ‘Natuurspeeltuinen’. Hier kun je kruipen door gangen en tunnels, beestjes zoeken, kikkers besluipen en bootje varen. Maar ook hutten en dammen bouwen doe je in een ‘Natuurspeeltuin’. Kinderen beleven er het ene na het andere avontuur. Je kunt je voorstellen dat ze na een dagje ravotten niets liever willen dan lekker lang slapen!