News / Blog

< Back to overview

Druk druk druk! 10 tips om voor jezelf te zorgen als je het druk hebt.

Is druk, druk, druk voor jou herkenbaar? We hebben allemaal periodes in ons leven dat we het ontzettend druk hebben. Er is altijd wel iets, een deadline op het werk of op school, kids die op tijd naar bed moeten, tentamens etc. Daarom voor jou deze 10 tips die jou helpen om goed voor jezelf te zorgen in tijden van drukte.

relax

1. Zeg nee tegen alles dat niet "Hell Yeah" voor je is.
We krijgen enorm veel info en prikkels binnen. Het is moeilijk om je daarvan af te schermen en je focus te behouden. Dit kan helpen: bij alles wat er binnenkomt aan verzoeken of aanvragen, stel je jezelf de vraag: is dit een ‘HELL YEAH’, ja of nee? Alleen bij een ‘HELL YEAH’ doe je het. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan omdat we soms gewoon dingen moeten doen om bijvoorbeeld geld te verdienen of omdat het belangrijk is voor een vriend of gezin. Maar de gedachte en de vraag alleen al geeft je veel kracht bij het maken van keuzes. De onnodige dingen van je lijstje schrappen creëert niet alleen tijd en ruimte, maar het zal ook een last van je schouders afhalen.

 

2. Lach!
Lachen is gezond! Wist je dat lachen endorfine, serotonine en dopamine aanmaakt in je hersenen? Dus bezoek die vriend, oom of zus die jou altijd aan het lachen maakt, bekijk een comedie op netflix of laat je kietelen door je kinderen of neefjes en nichtjes en je voelt je weer als herboren!

 

3. Leg je telefoon eens een avond weg
Veel mensen zitten permanent op hun telefoon te kijken, facebook, mailbox you name it. Op zich leidt enkel dat al tot een druk gevoel. Om te vermijden dat je continu zit te reageren op niet dringende zaken in plaats van bezig te zijn waar JIJ echt van ontspant, leg de telefoon dan eens een avondje weg. En geniet van wat er om je heen gebeurd. Beperk het checken van je mail en social media tot een paar momenten per dag.

 

4. Creeer "me" time en vraag om hulp om hier tijd voor te maken.
Jij weet als geen ander wat er op je grote genietlijst staat en waar je echt van opleeft. Noteer "me time' in je drukke agenda en doe wat je leuk vindt. Is het moeilijk om tijd te vinden of te maken voor jezelf? Vraag dan om hulp. Er is helemaal niets mis met het vragen om hulp. Je zult gauw genoeg merken dat er zoveel mensen zijn die wat voor je kunnen doen dat voor hen maar een kleinigheidje is en voor jou een van de vele to-do’s is. Vertrouw op de eerlijkheid van anderen, als ze iets niet kunnen doen voor je, zullen ze dat in de meeste gevallen eerlijk tegen je zeggen. Kun je structureel hulp gebruiken in huis en heb je een kamer over? Dan biedt Room in Return voor jou zeker de oplossing om meer tijd te hebben voor de dingen die je leuk vindt! Lees op deze website wat Room in Return voor je kan betekenen en hoe het werkt.

 

 

 

5. Slaap voldoende.
Dit is niet alleen een tip voor je gezondheid, maar ook om in de tijd dat je niet slaapt, je op je best te zijn. Wanneer er veel stress is op het werk of je examens hebt op school is voldoende slapen heel belangrijk. Je zult veel beter om kunnen gaan met de stress op het werk en met het onthouden van je examenstof wanneer je voldoende slaap hebt gehad. Het is heel makkelijk om te geloven dat een aantal uurtjes extra werken of leren je goed zal doen wanneer je eigenlijk al naar bed moest. Maar dit is helaas niet waar, slapen zal je juist goed doen.

 

6. Luister naar je favoriete muziek.
Rustige muziek kan je kalmeren en snelle muziek kan je weer een boost geven. Kies muziek uit die je niet teveel afleidt (bijvoorbeeld zonder tekst, of in een taal die je niet kent). Je favoriete muziek kan je een goed gevoel geven en je blij houden, hoe moe je ook bent.

 

7. Plek voor jezelf.
Bedenk een plek voor jezelf waar je je regelmatig even terug kunt trekken: een ongebruikte zolderkamer, dat plekje in het park of gewoon op je eigen kamer. Deel je een kamer of woon je in een druk studentenhuis en ben je dit een beetje zat? Bekijk dan het aanbod van kamers op Room in Return eens en of er een kamer opstaat die jou die rust geeft.

 

8. Kies drie belangrijkste doelen die je op die dag gaat behalen. 
Bepaal de avond ervoor of in de ochtend wat de drie belangrijkste doelen gaan zijn die je op de dag zelf gaat behalen. Ook al spoken er in je hoofd 50 dingen rond, kies de belangrijkste drie en zorg er in ieder geval voor dat je deze behaalt aan het einde van de dag. Schrijf de andere doelen ook op, en kies de dag erop weer drie nieuwe doelen. Zo werk je gestructureerd naar iets toe in plaats van dat je elke dag 50 dingen half afmaakt. Dit geeft je ook niet het gevoel dat je iets voldaan hebt.

 

9. Drink thee.
Koffie klinkt heel aantrekkelijk en zorgt er ook voor dat je beter geconcentreerd kunt zijn voor een korte periode na je de koffie hebt gedronken. Maar koffie heeft ook wat nadelen; het onttrekt vocht uit je lichaam en droogt je dus uit. Ook als je niet genoeg gegeten hebt kan koffie ertoe leiden dat je trillerig en duizelig kunt worden. Thee hydrateert je juist en kruidenthee geeft je ook energie voor een langere tijd. Moet je gauw heel geconcentreerd zijn en heb je de rest van de dag minder dingen waar je je volle aandacht bij moet houden? Dan is koffie ideaal. Maar is je dag volgepland met allerlei  belangrijke opdrachten? Dan is het advies om toch echt (kruiden) thee te drinken.

 

10. Doe een beetje gek.
Het leven is al serieus genoeg! Doe even gek voor een paar minuten of maak wat grapjes met je collega’s. Laat jezelf even gek doen, dit zal wat onnodige stress van je afschudden en je humeur een kleine boost geven (en ook die van je collega’s).